Deurbeslag koop je in heel veel soorten, kleur of maten. Maar ze moeten wel bij en in je deur passen. Dus meet wel even de dikte van je deur want die kan eventueel buiten de standaard dikte van 45mm vallen. En meet ook het gatenprofiel want je deurklink (de hals en de stift) en eventueel je cilinderslot of sleutel moeten wel passen. Van groot belang is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van het sleutelgat. Deze afstand heet de PC maat.
Meer dan genoeg keuze
De stijl van je deurklink is natuurlijk heel persoonlijk. Die moet passen bij de inrichting van je huis, de manier waarop je je interieur hebt gestyled. Bijvoorbeeld Scandinavisch, bohémien, klassiek, minimalistisch of industrieel. Om maar een paar veel voorkomende stijlen te noemen. Er is tegenwoordig een gigantisch assortiment aan deurklinken, dus je treft zeker deurbeslag dat bij jouw woning past. Dit artikel gaat dan ook niet over al die veelzijdige stijlen van het deurbeslag maar houdt het praktisch: de hoofdvorm en algemene uitstraling van het beslag.
Rozet of schild van een deurklink
Een deurkruk gaat bijna altijd samen met een achterplaat waar hij doorheen wordt gestoken. Dat kan een schild zijn of een rozet. Eigenlijk is het een kwestie van smaak. De achterplaat was voornamelijk bedoeld om de deur zelf niet smerig te maken als je met vuile handen de klink naar beneden drukte. Sommigen vinden een rozet, vaak rond maar ook wel kartelend, mooi staan en anderen houden van de strakke langwerpige belijning van een deurschild.
Waar bevindt zich de deur
Naar de woonkamer toe? Of naar het toilet of badkamer? Bij de laatste heb je een ander type deurbeslag nodig. Een deurklink met een schild heeft dan ineens twee gaten: eentje waar de klink zelf in gaat draaien en daaronder eentje voor het slot. Bij een klink met rozet houd je dan een gat over onder de rozet. De mooiste oplossing is om dan nog eenzelfde rozet erbij te kopen zodat ook de randen van het onderste gat afgedekt zijn. Ruimtes die je op slot wilt kunnen doen, hebben natuurlijk ook een gat voor een sleutel of een cilinderslot nodig. Je kunt wel bijna altijd klinken met schild of met rozet in exact dezelfde stijl aanschaffen.
Kleur en uitstraling van de deurklink
De kleurenwaaier is enigszins beperkt bij een deurkruk. De belangrijkste tinten zijn:
- Roestvrijstaal;
- Aluminium;
- Messing;
- Brons;
- Mat nikkel;
- Bakeliet;
- Kunststof (in vele kleuren).
Deze kunnen ook met kleuren of zwart en wit worden gecombineerd. Je hebt bijvoorbeeld een fraaie klink nodig voor je jaren dertig woning. Dan is een geschikte klink van mat nikkel gemaakt, met daarop een laagje echt zwarte ebbenhout. Staat perfect in een jaren dertig interieur. Zwart is sowieso de trend. Je kunt voor je jaren dertig huis ook kiezen voor een bakelieten deurbeslag. Naast een deurklink kun je ook bijpassende deurgrepen kopen. Die zijn meer bedoeld voor kasten dan voor doorgangsdeuren en dus ook niet dubbel uitgevoerd. Houd je scharnieren of paumelles (uitneembare scharnierdelen) ook in dezelfde stijl en kleur als je deurklinken. Dat staat heel verzorgd.