Groene daken zijn momenteel zeer populair, met name sedum op dak.
Deze vetkruid begroeiing ziet er dan ook zeer fraai uit. Ben je benieuwd of deze daken iets voor jou zijn? Dan hebben wij wat handige weetjes voor je over sedum daken.
Wat is sedum eigenlijk?
Sedum is een vetkruid en dat is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Er zijn wel honderden soorten. Deze vetplantjes zijn succulenten die water opslaan in de bladeren.
Voordelen van sedum op dak
- Sedum op dak is een slimme keuze, want vetplantjes behoeven weinig onderhoud en kunnen zeer goed tegen zon, droogte en vocht.
- Mooi aangezicht van je huis: vetplantjes blijven onder de 50 cm en zien er dus niet snel verwilderd uit. Je kunt bovendien kiezen voor een enkele soort in een kleur of kleuren en soorten combineren. Dit is wel een belangrijke keuze aangezien je sedum dak jaren meegaat.
Naast de voordelen van de specifieke eigenschappen van vetplantjes heeft sedum op dak ook de algemene voordelen van een groen dak:
- Duurzaamheid: groene daken gaan langer mee en beschermen ook het onderliggende dak tegen erosie door weersomstandigheden
- Extra isolatie: de extra sedumlaag zorgt voor zowel extra warmte- als geluidsisolatie.
- Schonere lucht: plantjes filteren CO2 in schone lucht
- Minder en schoner regenwater afvoer
- Milieubewust: meer groen in stedelijk gebied en groene daken stimuleren ook de biodiversiteit.
Nadelen van sedum op dak
Uiteraard hebben sedum daken ook enkele nadelen.
- Extra gewicht op je dak
De meeste daken hebben voldoende draagkracht voor sedum op dak, maar dit kan na verloop van tijd en bij vele natte periodes (dan is de sedum laag het zwaarst) alsnog een probleem vormen. Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van je dak nodig is. - Risico op lekkages of andere schade: de kans is hierop groot als het sedum op dak verkeerd is aangelegd (dit kan zowel bij het zelf aanleggen gebeuren als bij een ingehuurde specialist. Fouten maken is nu eenmaal menselijk.
- Overlast van dieren: natuur trekt dieren aan. Van vogels en vlinders tot ongedierte.
Vogels kunnen schade toebrengen aan je sedum op dak als ze op zoek gaan naar eten en muggen kunnen voor overlast zorgen. Horren voor de ramen zijn dan ook aan te bevelen.
Wat kost het om sedum op dak te plaatsen door een erkend bedrijf?
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van sedum op dak door een specialist is gemiddeld zo’n €30 tot €35 euro per vierkante meter. Als je een groot dak hebt, is dit een flinke investering. Wel krijg je bij een groter dakoppervlakte korting op de prijs per vierkante meter. Bovendien kun je in diverse gemeenten een vergoeding aanvragen voor het aanleggen van een sedum dak. Dit kan zelfs oplopen tot 50% als je de aanleg en het onderhoud door een erkend bedrijf laat uitvoeren.
Hiernaast zijn sedum daken op de lange termijn een goede investering. Ze gaan drie keer langer mee dan standaard daken en beschermen ook het onderliggende dak waardoor ook deze langer meegaat.
De investering betaalt zichzelf dus terug. Sedum op dak kan daarom een zeer slimme keuze zijn.