Scheiden is nooit een pretje: zelfs als jullie de beste bedoelingen met elkaar hebben, kan een echtscheidingsmediator onvoorziene problemen voorkomen. Scheiden brengt namelijk een grote verandering in je leven teweeg, niet alleen op het vlak van financiën, maar denk ook eens aan je pensioen. Heb je kinderen? Een eigen onderneming? Hoe zit het met de woning? Dit zijn stuk voor stuk complexe vraagstukken waar de mediator je bij kan helpen overzicht in te krijgen.
Hoe een echtscheidingsmediator helpt op financieel gebied
Scheiden heeft een grote impact op je (gezamenlijke) financiën. Voor getrouwde koppels bestaan andere regels op het belastinggebied dan voor mensen die alleen staan. Er is een hoop dat gaat veranderen en dat in kaart moet worden gebracht. Zaken om rekening mee te houden, zijn het in kaart brengen van alle bezittingen en fiscaal partnerschap. Ben je niet bepaald een kei in administratie? Dan kan een echtscheidingsmediator orde in de chaos scheppen en je een hoop taken afhandig maken. Tijdens een scheiding wel wat anders aan je hoofd.
Hoe zit het met de kinderen?
Ga je scheiden en heb je kinderen? Dan heeft dat meestal grote impact op hen. Om de landing zo zacht mogelijk te maken, kun je een scheidingsmediator inschakelen. Deze kijkt niet alleen naar het beste is voor jullie afzonderlijk, maar vooral ook wat het beste is voor jullie kinderen. Kies je voor een mediator bij Goed Geregeld Scheiden, dan wordt er samen met jullie een ouderschapsplan opgesteld. Hierin worden de zorgtaken voor de kinderen verdeeld. Ook worden hier financiële afspraken in opgenomen, denk onder andere aan de kinderalimentatie. Het ouderschapsplan wordt bovendien geëvalueerd en steeds up to date gehouden.
De regeling van pensioen
Als partners bouw je op een andere manier pensioen op dan wanneer je alleen bent. De echtscheidingsmediator brengt in kaart wat er allemaal gaat veranderen en welke afspraken er gemaakt moeten worden. Zo wordt er een verdeling gemaakt in nabestaanden- en ouderdomspensioen. Uiteraard wordt er gezocht naar een regeling waarin jullie je beiden kunnen vinden.
Hoe zit het met de woning?
Bij een scheiding moeten er goede afspraken gemaakt worden over jullie woonsituatie. Ook daar kan een echtscheidingsmediator bij helpen. Eén van de partners, of misschien jullie allebei zal/zullen moeten verhuizen. De maandlasten gaan veranderen. Ook wordt de aftrek van de hypotheekrente voor jullie in kaart gebracht. Hoe zit het als één van de twee in de huidige woning blijft wonen? Dan zal de hypotheek overgenomen moeten worden. De mediator helpt je met het in kaart brengen van de volgende stappen en schept overzicht in de chaos.
Scheiden en ondernemen
Mochten jullie samen een onderneming hebben, of heeft één van de twee een aandeel in de onderneming van de ander, dan kan een echtscheidingsmediator ook uitkomst bieden. Deze brengt de ondernemingsgerichte scheiding vraagstukken voor jullie in kaart en reduceert ze tot praktisch te nemen stappen. Er wordt onder meer gekeken of jullie gehuwd zijn met huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen. Tot slot: drie paar ogen weten meer dan twee. De echtscheidingsmediator staat boven de partijen en helpt jullie allebei.